فرق بین مدیریت مالی و حسابدار چیست؟

مدیریت مالی یا حسابداری

یکی از سوالات پر تکراری که در مورد شغل حسابداری وجود دارد، این است که فرق مدیریت مالی و حسابدار چیست؟ شاید عده زیادی از افراد این دو شغل را با یکدیگر اشتباه گرفته و هردو را یکسان بدانند. اما با مقایسه حسابداری و مدیر مالی متوجه خواهید شد که این از جهات مختلفی با یک دیگر تفاوت دارند.

در ابتدا باید بگوییم که حسابدار و مدیر مالی دو شغل و سمت بسیار مهم در هر سازمان و مجموعه ای هستند که با همکاری با یکدیگر، امورات مالی مجموعه را پیش برده و در نهایت به یک هدف مشترک یعنی موفقیت سازمان می رسند. به منظور بررسی تفاوت حسابداری و مدیر مالی لازم است تا هر یک به طور مجزا بررسی شده و وظایف هر یک از این مشاغل نام برده شود. می توان گفت که وظایف و مهارت های حسابدار و مدیر مالی با یک دیگر تفاوت داشته و میزان مسئولیت آن ها نیز در یک مجموعه متفاوت خواهد بود.
تفاوتی ندارد که شما قصد دارید در کدام از مشاغل نام برده شده مشغول به کار شوید.

در هر صورت لازم است تا تفاوت حسابداری و مدیر مالی را بدانید تا بتوانید متناسب با علاقه و مهارت خود در هر یک مشغول به کار شده و وظایف خود را به درستی انجام دهید. در واقع مدیر مالی با تصمیم گیری های هوشمندانه مالی، به شیوه کسب درآمد و هزینه های کلی سازمان کمک می کند. اما حسابدار به بررسی، جمع آوری و تهیه گزارش های مالی مجموعه می پردازد.

تفاوت شرح وظایف کامل حسابدار و مدیر مالی

شاید هنگام بررسی اگهی استخدام مدیر حسابداری در اصفهان و استخدام مدیر مالی در اصفهان به این سوال بر خورده باشید که چه تفاوتی بین وظایف این موقعیت شغلی وجود دارد؟

ما در هولدینگ ایرادمند به‌ منظور بررسی تفاوت مدیریت مالی و حسابداری به بررسی وظایف هر یک از این مشاغل را به ‌صورت مجزا می پردازیم.

تفاوت مدیریت مالی و حسابداری
تفاوت مدیریت مالی و مدیریت حسابداری

شرح وظایف کامل حسابداری

در واقع می ‌توان گفت که حسابداری متشکل از فرایند هایی نظیر اندازه‌ گیری، شناسایی، تهیه گزارش، ثبت کردن اطلاعات اقتصادی و… به ‌منظور تصمیم ‌گیری‌های هوشمندانه است. یک حسابدار دارای دیدگاه رو به به عقب است. به این صورت که اطلاعات آن تاریخ محور بوده و مهم ‌ترین هدف این شغل ضبط و ثبت وقایع مالی در زمان گذشته می ‌باشد. در برخی افراد اوقات به ‌اشتباه دفترداری و حسابداری را یک شغل دانسته و از آن‌ها به‌ جای یکدیگر استفاده می ‌کنند.

این در حالیست که دفترداری خود یکی از قسمت‌های مهم حسابداری به حساب آمده که متشکل از ثبت، خلاصه‌ سازی و طبقه‌ بندی کلیه مبادلات موجود از واحدهای اداری و تجاری می‌ شود.
در زمان گذشته کارهای حسابداری و تنها به دفاتر حساب محدود می ‌شد. اما امروزه با وجود تکنولوژی ‌ها و نرم ‌افزارهای جدید کامپیوتری به اشخاصی که عملیات حسابداری را می‌ دهند، حسابدار می گویند. مهم ‌ترین وظایف هر یک حسابداران عبارتند از:

· حسابداری هزینه‌ ها
· ثبت و ضبط کلیه درآمد ها، هزینه‌ها و معاملاتی که در سیستم‌ های حسابداری موجود هستند.
· تهیه گزارش صورت حساب‌های مالی همانند اعتراض نامه‌ ها، صورت حساب سود و زیان و صورت جریان ‌های نقدی
· تجزیه ‌و تحلیل کل داده‌ ها و اطلاعات مالی به‌ منظور شناسایی روند کار پیش بینی‌ها و ارائه گزارش به ذی‌ نفعان
· مطمئن شدن از تطابق قوانین قوانین و مقررات مالی مرتبط
به ‌طورکلی وظایف یک حسابدار در مجموع که شامل موارد بالا می ‌شود اما همچنان تعداد و ا پیچیدگی وظایف به نوع سازمانی که یک حسابدار در آن مشغول است، بستگی خواهد داشت.

وظایف مدیر حسابداری در اصفهان
وظایف حسابدار

شرح وظایف مدیریت مالی

برای مقایسه مدیر مالی و حسابداری بهتر است تا به ‌صورت مجزا با وظایف یک مدیر مالی نیز آشنا شوید. به ‌طورکلی مدیر مالی به معنی شخصی است که به برنامه‌ ریزی، سازمان‌ دهی و کنترل کلیه اقدامات مالی همانند تأمین بودجه می‌ پردازد. همچنین اعمال کردن اصول و قواعد مدیریت عمومی در منابع مالی شرکت از جمله دیگر اقداماتی است که توسط مدیریت مالی انجام می ‌شود. در خصوص بررسی تفاوت مدیریت مالی و حسابداری باید گفت که یک مدیر مالی حرفه ‌ای با استفاده از منابع مالی و مدیریت مناسب آن یک سازمان را به اهداف اصلی و موفقیت هر چه بیشتر نزدیک ‌تر می‌ کند.
مهم‌ترین هدف مدیران مالی افزایش ارزش و اعتبار شرکت و بوده که درنهایت منجر به افزایش هرچه بیشتر ثروت سهام ‌داران سازمان می‌ شود. مدیران مالی برخلاف مدیر حسابداری نگاهی رو به آینده داشته دارند.

به این صورت که ابتدا جایگاه سازمان را از طریق حسابداری بررسی و سپس برای رسیدن به یک جایگاه مثبت و بالاتر و اهدافی را تعیین و برنامه‌ ریزی می ‌کنند.
ازجمله مهم ‌ترین وظایف مدیر مالی می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

· گسترش و اجرای استراتژی ‌های بلند مدت به ‌منظور دستیابی به اهداف مالی مجموعه
· تهیه و مدیریت بودجه ‌های عملیاتی و سرمایه ‌ای
· پیدا کردن منابع مالی به‌ منظور تأمین نیازهای سازمان و مواردی همانند وام یا اوراق قرضه
· مدیریت سرمایه ‌گذاری یک مجموعه به‌ منظور افزایش بازدهی و کاهش ریسک
· شناسایی و بررسی ریسک ‌های مالی سازمان و تعیین استراتژی‌های اصولی برای کاهش این ریسک‌ ها

وظایف مدیر مالی
شرح وظایف مدیر مالی و منابع انسانی

مقایسه اهداف مدیریت مالی و حسابداری

مورد دیگری که در بررسی تفاوت حسابداری و مدیر مالی حائز اهمیت بوده و باید به آن پرداخته شود، بررسی و مقایسه و بررسی اهداف مدیریت مالی و حسابداری است. درواقع مقایسه اهداف این ۲ شغل باعث شده تا شما درک بهتری از تفاوت میان آن‌ها داشته باشید. می‌توان گفت که مدیریت مالی و حسابداری دو حوزه مهم در هر کسب ‌و کاری بوده که با یک ارتباط نزدیکی دارند. اما اهداف و تمرکز آن ‌ها می ‌تواند با یکدیگر تفاوت ‌هایی داشته باشد.

اهداف مدیر مالی

مدیریت مالی هدف‌های مختلفی دارد. که از جمله آن ‌ها می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش ارزش شرکت برای سهام ‌داران با تمرکز روی مواردی نظیر تعیین بودجه، پیش ‌بینی جریان نقدینگی و تأمین منابع مالی موردنیاز ای انجام می ‌شود.

همچنین مواردی همانند شناسایی و مدیریت ریسک ‌های مالی جذب سرمایه از منابع داخلی و خارجی و ارزیابی عملکرد مالی شرکت با استفاده از شاخص‌های کلیدی ازجمله اقداماتی بوده که به‌ منظور رسیدن به هدف مدیریت مالی یعنی افزایش ارزش شرکت برای سهام‌ داران انجام می ‌شود. بنابراین به بیان ساده می‌توان گفت هدف اصلی مدیریت مالی به حداکثر رساندن ارزش سهام هر یک از سهام ‌داران می ‌باشد.

شرح وظایف واحد مالی و حسابداری
شرح وظایف واحد مالی

اهداف حسابدار

در این ‌بین حسابداری دارای هدف متفاوتی بوده و روی موارد دیگری تمرکز دارد. مهم ‌ترین هدف حسابداری ثبت، طبقه ‌بندی و همچنین تهیه گزارش ‌های مالی است. برای رسیدن به این هدف اقداماتی نظیر ثبت دقیق تراکنش های مالی، تهیه ترازنامه ‌ها، سود و زیان، بررسی استانداردهای حسابداری و همچنین نگاهی به گذشته انجام می ‌شود. به ‌طور خلاصه می ‌توان گفت که مدیر مالی مدیریت مالی نگاهی به آینده داشته و تصمیماتی را در جهت افزایش سهام شرکت می‌ گیرد. اما حسابداری بیشتر نگاهی به گذشته داشته و کلیه اطلاعات مالی را را برای تصمیم‌ گیری‌های مهم مالی در یک مجموعه تهیه می‌ کنند.

مدیریت حسابداری و مالی در تحصیلات چه تفاوت های دارند؟

در مورد بررسی تفاوت مدیریت مالی در اصفهان و حسابداری مورد دیگری که یک تفاوت مهم به حساب آمده و همه افراد باید از آن اطلاع داشته باشند، تحصیلات می‌ باشد.

لازم است بدانید که یک مدیر مالی و یک حسابدار دارای مدارک مجزا از یکدیگر بوده و از این نظر نیز به یکدیگر شباهت ندارند. مدیران مالی دارای مدرک‌ های تحصیلی در رشته‌ هایی نظیر مدیریت مالی، مدیریت بازرگانی و اقتصاد هستند. اما افرادی که به‌ عنوان حسابدار مشغول به فعالیت می ‌شوند، دارای مدرک حسابداری یا رشته‌ های مرتبط با حسابداری هستند.

مقایسه مهارت و وظایف مدیر مالی و حسابداری

به ‌منظور درک بهتر تفاوت مدیریت مالی و حسابداری بد نیست مهارت و وظایف این دو شغل را با یکدیگر مقایسه کنیم.

همان‌ طورکه در بخش قبل گفتیم وظایف حسابداری متشکل از ثبت درآمدها، هزینه‌ها و معاملات مالی، تهیه صورت ‌های مالی، ترازنامه سود و زیان، جریان‌های نقدی و همچنین بررسی قوانین و مقررات مالی و تطابق آن‌ ها با کلیه امورات مالی می ‌شود.

این در حالی است که وظایف مدیر مالی و ایجاد استراتژی‌های بلند مدت برای افزایش ارزش سهام مجموعه، مدیریت بودجه‌های عملیاتی پیدا کردن منابع مالی برای تأمین نیازهای مالی و همچنین مدیریت سرمایه ‌گذاری است. البته که شناسایی و ارزیابی ریسک ‌های مالی نیز جزو مهم‌ ترین وظایف یک مدیر مالی به حساب می‌آید. در نتیجه با این تفاسیر می ‌توان متوجه شد که مهم ‌ترین تفاوتی که در وظایف یک مدیر مالی و حسابداری وجود دارد این است که مدیر مالی و به افزایش ارزش سهام یک شرکت کمک کرده اما حسابدار وظیفه ثبت و ضبط کلیه اسناد و گزارش‌های مالی را دارد.

تفاوت مدیر مالی و حسابداری
مقابسه مدیر مالی و مدیر حسابداری

مهارت های حسابدار

درخصوص مقایسه مدیر مالی و حسابداری بهتر بوده تا مهارت‌ های مورد نیاز برای هر یک از مشاغل را مورد بررسی قرار داد. مهارت‌های مورد نیاز برای حسابدار از جمله مهم ‌ترین مهارت ‌هایی که برای یک حسابدار نیاز است می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
· آشنایی با کلیه اصول حسابداری، قوانین مالیاتی و همچنین کار با نرم‌ افزار حسابداری
· توجه به کلیه جزئیات اطلاعات مالی
· مهارت تجزیه‌ و تحلیل اطلاعات و ارائه گزارش گزارشات از داشتن مهارت‌ های بین فردی و برقراری ارتباط مؤثربا مشتری یا مدیران و همکاران
· مهارت‌ های مورد نیاز مدیریت مالی به‌ منظور مقایسه مدیر مالی و حسابداری

مهارت های مدیر مالی

بایستی بدانید که مهارت‌ های مورد نیاز برای یک مدیر مالی عبارتند از:
· داشتن مدرک تحصیل در رشته مالی و برخورداری تخصصی از کلیه اصول مالی و مفهوم سرمایه ‌گذاری
· توانایی تحلیل ریسک
· داشتن مهارت بسیار قوی برای حل مسئله
· تصمیم‌ گیری و ایجاد استراتژی ‌های مالی
· قدرت رهبری و ایجاد انگیزه در تیم مالی
· داشتن مهارت بسیار بالا برای برقراری ارتباط و ارائه گزارش به ذی‌نفعان
با بررسی این موارد می ‌توان متوجه شد که تفاوت حسابداری و مدیر مالی از نظر مهارت شامل چه مواردی می شود.

مسیر شغلی مدیر مالی و حسابداری

مورد دیگری که در خصوص تفاوت تفاوت و مقایسه حسابداری و مدیر مالی حائز اهمیت است، مسیر شغلی هر یک از آن ‌ها می ‌باشد. به ‌منظور تفاوت مسیر شغلی حسابداری و مدیر مالی بهتر است که هر یک از آن‌ ها را به ‌صورت مجزا مورد بررسی قرار داد.
مسیر شغلی حسابداران عبارتند از:
· حسابدار پایه
· حسابدار ارشد
· سرپرست حسابداری
· مدیر حسابدار
· مدیر مالی
اما مسیر شغلی حسابدار شامل موارد زیر می‌ شود:
· تحلیلگر مالی
· متخصص ارشد مالی
· مدیر ارشد مالی
· معاون مالی
· مدیرعامل

بازارکار موقعیت شغلی حسابدار و مدیر مالی

در بررسی تفاوت حسابداری و مدیر مالی بد نیست تا درمورد بازار کاری هر یک از این مشاغل نیز توضیحاتی را بیان کنیم. به ‌طور کلی بازار کار رشته حسابداری و دارای وضعیت مناسبی می ‌باشد.

چرا که تمامی کسب ‌و کارها چه نوپا و چه قدیمی برای فعالیت خود به یک حسابدار متخصص نیاز دارند. با توجه به این ‌که بازار کار این رشته بسیار گسترده است، افرادی که دارای تحصیلات حسابداری هستند، می ‌توانند در موقعیت‌ های شغلی مختلف و در سازمان‌های دولتی و یا خصوصی به‌ عنوان حسابدار مشغول به‌ کار شوند. از سوی‌ دیگر نیز بازار کار مدیریت مالی نیز می‌ تواند بسیار عالی باشند.
مدیریت مالی اصولی و حرفه‌ ای و برای نگه ‌داشتن پایه ‌های یک کسب ‌و کار و تجارت بسیار مهم و ضروری به حساب می ‌آید. کلیه سازمان‌ ها به یک مدیر مالی حرفه ‌ای در سطوح مختلف نیاز خواهند داشت. از جمله مهم ‌ترین حوزه‌ هایی که می ‌تواند دارای بازار کار برای مدیریت مالی باشد،.می‌ توان به بخش ‌های مدیریت مالی شرکتی و بازار سرمایه اشاره کرد که متشکل از واحد سرمایه‌ گذاری، بازکردن بازگردانی، واحد مدیریت ریسک و واحد تأمین مالی می ‌شود. درمورد مقایسه حسابداری و مدیریت مالی باید گفت که مدیران مالی دوره های متعددی را سپری کرده و قطعاً پیشرفت بیشتری را در شغل خود خواهند داشت.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی تفاوت حسابداری و مدیر مالی پرداختیم. به طور کلی می توان گفت که این دو شغل از جهات مختلفی همانند بازار کاری، درآمد، اهداف و مسیر شغلی با یک دیگر تفاوت داشته و وظایف هر یک از آن ها نیز از دیگری جدا است. اما ارتباط میان حسابدار و مدیر مالی بسیار تنگاتنگ بوده و با یک دیگر همکاری زیادی دارند. مدیر مالی در جهت افزایش ارزش سهام یک سازمان فعالیت کرده اما حسابدار به تهیه گزارش های مالی دقیق در بخش های مختلف می پردازد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *