مدیریت در آموزش و پرورش دسته بندی های گوناگونی دارد؛ این فرایند برای اداره امور آموزشی در سازمان آموزش و پرورش نیز مورد توجه قرار می گیرد. در این زمینه مدیریت مدارس، دبیرستان ها، دانشگاه ها و… مورد توجه قرار می گیرد. هر یک از این مشاغل حساسیت های خاص خود را داشته و روند اداره امور به گونه ای مجزا در آن ها ارزیابی می شود. برای این که فرایند مدیریت به خوبی انجام شود، سطح مهارت و تجربیات افراد مورد ارزیابی قرار می گیرد. اهداف هر یک از این مدیران در حوزه های مختلف آموزشی و اداری با هم متفاوت است. در این بخش از مقاله هولدینگ استخدام در اصفهان رافسنتر بیشتر به ارزیابی این موارد می پردازیم.
اهداف مدیریت آموزشی
برخی از مهمترین هدف های این دسته مشاغل آموزشی از قرار زیر هستند:
1- پیش از هر چیز اهداف موسسات آموزشی مورد توجه قرار می گیرد؛ یک مدیر حرفه ای پیش از هر چیز باید حتما در راستای رسیدن به اهداف آموزشی موسسات برنامه ریزی داشته باشد.
2- اجرای برنامه ریزی برای پیشرفت هر چه بیشتر سازمان و ارتقای سطح تحصیلی محصلین در این خصوص حائز اهمیت خواهد بود.
3- نظات بر امور اجرایی سازمان های آموزشی نیز از مهمترین فعالیت های این مدیران به شمار می رود.
4- برای دستیابی به بهترین استانداردهای سازمانی باید حتما برنامه ریزی های لازم انجام شود. این وظایف نیز بر عهده یک مدیر آموزشی حرفه ای قرار دارند.
انواع مدیریت آموزشی
برای استخدام مدیر در حوزه مدیریت آموزشی باید به انواع دسته بندی های این مدیران در مراکز و موسسات مربوطه دقت داشته باشید. برخی از رایج ترین دسته بندی های مدیریت در موسسات از قرار زیر هستند و هر یک برای اهداف به خصوصی استخدام می شوند:
1- دسته اول مدیریت متمرکز آموزشی است که کلیه وظایف و قدرت و مسئولیت های کاری بر عهده مدیر موسسه قرار می گیرد. و موقعیت هایی که به دنبال استخدام مدیر پیش دبستانی در اصفهان هستند، مناسب است.
2- در بخش بعدی مدیریت غیر متمرکز مورد توجه قرار می گیرد. با استفاده از این رویه کلیه مسئولیت ها در میان سایر متصدیان امر آموزش تقسیم می شود.
3- مدیریت بیرونی موسسات برای مدیریت روان برنامه های آموزشی از خارج از آموزشگاه ها مورد توجه قرار می گیرد. این شیوه مدیریتی شامل کلیه عناصر و اجزای خارج از سازمان ها می شود.
4- مدیریت داخلی آموزشی مشمول کلیه وظایفی است که در داخل آموزشگاه انجام شده و برنامه های اجرایی موسسه را اداره می کنند. در این زمینه مدیران بخش سرپرستی، مدیران آموزشی موسسه و… به عنوان مدیر داخلی محسوب می شوند.
ویژگی های مدیریت آموزشی
مدیریت در آموزش و پرورش با ویژگی های مختلفی همراه است که باید حتما به این موارد دقت داشته باشید. یک مدیر آموزشی با مجموعه ویژگی های زیر فعالیت موسسات را کنترل می کند:
1- خلاق بودن مدیر آموزشی برای حل مشکلات و اتفاقات غیر مترقبه
2- مهارت های سازماندهی و برقراری نظم در میان واحدهای مختلف
3- ویژگی های رهبری و کنترل گری از مهمترین قابلیت های یک مدیر حرفه ای
4- تناسب مدیر با وضعیت فرهنگی منطقه
5- ویژگی های روانشناختی و رفتاری مناسب و مهارت های ارتباطی قوی
تعریف مدیریت آموزشی
مدیریت در آموزش و پرورش با به کارگیری کلیه منابع موجود در محیط برای دستیابی به اهداف موسسه مورد نظر تلاش می کند. مدیریت آموزشی با در نظر گرفتن نوع سازمان آموزشی مورد نظر، اهداف به خصوصی را دنبال می کند. بسته به سبک مدیریتی مربوطه اهداف هر مدیر آموزشی در مدارس مختلف متفاوت خواهد بود.
انواع مدیریت آموزش با انعطاف پذیری خاصی همراه هستند تا اداره امور در این محیط های آموزشی ساده تر انجام شود. تغییر شرایط اجتماعی بر پروسه مدیریت آموزشی نیز تاثیرگذار خواهد بود و یک مدیر باتجربه به کلیه این موارد دقت دارد. استفاده صحیح از منابع موجود یکی از وظایف مهم مدیران آموزشی برای اداره بهتر امور است.
شیوه های نوین مدیریت مدرسه
مدیریت مرکزی اغلب به صورت مستبد انجام می شود و همه قدرت مرکزی به یک فرد یا تیم مدیریتی تعلق می گیرد. مدیریت دموکرات نقطه مقابل مدیریت مستبد است که در آن کلیه امور به صورت غیر متمرکز اداره می شوند. در هر امری رای کلیه افراد دریافت شده و از این روش برای توسعه آموزش ها استفاده می شود.
این شیوه ها در خصوص مدیریت در آموزش و پرورش اهمیت زیادی دارند و مدیران با تجربه با استفاده از یکی از راهکارهای نام برده شده اداره امور را در دست می گیرند. استفاده از ابزارهای به روز، ایده ها و پیشنهادات جدید آموزش، مدیریت آموزشی موسسات را با کیفیت بیشتری همراه می سازد.
الگوهای موفق مدیریت در مدارس کوچک
مدیریت آموزشی با چند الگوی خاص تعریف می شود که باید به این موارد دقت داشته باشید:
1- در این زمینه پیشرفت شخصیتی فرد مورد نظر اهمیت زیادی دارد. این پیشرفت ها باید حوزه امور اجتماعی و روانشناختی و… ایجاد شود.
2- پویایی فرد مورد نظر برای اداره بهتر امور در این خصوص اهمیت زیادی دارد.
3- یک مدیر حتما باید به امکانات و ابزارهای موجود در آموزشگاه توجه داشته و بر این اساس برای اهداف موسسه برنامه ریزی کند. به این ترتیب در امور اقتصادی و مالی آموزشگاه نیز با مشکلی رو به رو نمی شود.
4- توجه به مسائل مالی مدیریتی نیز از اساسی ترین الگوهای مدیران موفق به شمار می رود.
شیوه مدیریت در آموزش و پرورش
سازماندهی کلیه منابع در دسترس یکی از مهمترین اهداف مدیران آموزشی به شمار می رود. یک مدیر باید از منابع انسانی، منابع زمانی و ابزارهای موجود بهترین استفاده را داشته باشد و برای دستیابی به بهترین نتیجه تلاش کند. مدیریت در آموزش و پرورش در چند بخش اساسی خلاصه می شود. در خصوص مدیریت در آموزش و پرورش در نظر گرفتن مدیریت درسی محصلین از مهمترین نکات کار محسوب می شود. رسیدگی به تداوم همکاری ها و اداره اجتماع مورد نظر نیز یکی دیگر از جنبه های مدیریت در آموزش و پرورش است.
وفاداری به برنامه های یک موسسه از مهمترین شیوه هایی است که یک مدیر موفق در پیش می گیرد. در این خصوص استانداردهای اقتصادی، آموزشی و پرورشی تعیین می شود که باید از آن ها پیروی کنید. به طور کلی در شیوه مدیریتی نوین امروزی، کودکان و محصلین به عنوان هسته اصلی برنامه ریزی های یک مرکز معتبر شناخته می شوند.
نتیجه گیری
در این بخش در رابطه با شیوه های مدیریت آموزشی در سازمان ها و موسسات مختلف نکاتی را بررسی کردیم. یک مدیر حرفه ای فعالیت های به خصوصی در اداره امور این موسسات انجام می دهد و وظایف خطیری بر عهده دارد. در این بخش به برخی از شیوه های نوین اداره مراکز آموزش و پرورش نیز پرداختیم که در این زمینه راهنمای شما خواهد بود. شما می توانید با در نظر گرفتن ویژگی های یک مدیر حرفه ای، بهترین ها را برای اداره امور موسسه خود انتخاب کنید و یا برای حضور فعال در سمت یک مدیر موفق آماده شوید.